En kort introduktion

Nämforsens Hällristningsmuseum

Hällristningsmuseet har en fantastisk utsikt över Ångermanälven och visar utställningarna ”Jägarstenålderns bilder” om hällristningar och hällmålningar och ”Folket vid forsen” om boplatsfynden, fångstgropar, klimatet, landhöjningen och hur arkeologerna kan veta hur det var under stenåldern.
I museet kan man se ristningar som inte är målade med färg, pilspetsar, keramik och mejslar. Utgrävningarna på södra sidan av älven gjordes 1944 och boplatsen anses än idag vara en av Norrlands fyndrikaste.
Museet har en uppskattad barnhörna med nygjorda föremål, efter förhistoriska förebilder, att titta och känna på för stora och små. Café och en liten museishop.
Fritt inträde!

Så varför inte börja dagen med ett besök på museet. Strosa runt och titta på fynden från utgrävningarna från båda sidorna av älven. Därefter kan ni ta en kort promenad, eller bilen, ner till ristningarna för att antingen upptäcka dem på egen hand eller följa med en av våra guider som berättar om ristningarna och dess närmiljö. Det finns även en guide här på hemsidan som ni kan använda i mobilen. Klicka här.