Nämforsen blir ett världsarv…

Nämforsen i Näsåker blir ett världsarv om Stiftelsen Nämforsen styrelse får som den vill. Styrelsen har beslutat att arbeta för en världsarvsansökan.

Hällristningarna, med ca 17 000 besökare årligen, är i dag klassat som riksintresse och är tillsammans med länets äldsta och fyndrikaste boplatser, ett unikt område som inte har sin motsvarighet någon annan stans i världen.

– Nämforsens hällristningar är en oslipad diamant, nu är det dags att vi slipar diamanten. Nämforsen har allt som krävs för att kunna bli ett världsarv. Något som funnits där i flera tusen år, en plats dit människor vandrat, bosatt sig och lämnat meddelanden till oss i form av hällristningar, säger Elisabeth Sjöström, ordförande i Stiftelsen Nämforsen och ordförande i kommunfullmäktige i Sollefteå.

Stiftelsen Nämforsen kommer att arbeta vidare för att en världsarvsansökan tas fram. Ett första steg är att uppvakta länsstyrelsen.

Fakta: världsarv och världsarvsansökan

Världsarv utses av Unesco, Förenta nationernas organisation för utbildning, vetenskap och kultur. Enligt Unesco är ett världsarv är en plats som på ett unikt sätt vittnar om jordens och människans historia. Det finns idag över 1000 världsarv i 167 länder.